Actueel

ACTUEEL

Gardeners' World magazine (april) - Inheemse schoonheid

21 maart 2020


In het april nummer van Gardeners' World magazine krijgen de inheemse wilde planten extra aandacht. Veel tuinen staan vol met planten die van nature niet in Nederland thuishoren. Juist nu mensen weer aan de slag gaan met hun tuin is een beetje extra aandacht voor de wilde planten goed nieuws vóór de planten, maar juist ook vóór de bedreigde insecten (vlinders, wilde bijen, zweefvliegen, etc.), kleine zoogdieren en veel zeldzame (tuin)vogels. Wil je echt werk maken van biodiversiteit, kies dan voor inheemse wilde planten. In mei organiseren wij 3 open dagen op de kwekerij. Het Gardeners' World magazine ligt nu in de winkels. Wil je meer weten over het toepassen van inheemse flora, lees dan ook het boek Planten van hier

Terre de Femmes Benelux - Fondation Yves Rocher

6 maart 2020


Donderdagavond 5 maart waren we uitgenodigd voor het bijwonen van de Terre de Femmes Award Benelux 2020 in het prachtige Theatre du Vaudeville in Brussel. De Terre de Femmes Award is in 2001 in het leven geroepen door de Fondation Yves Rocher om vrouwen die zich non-profit en maatschappelijk betrokken wereldwijd inzetten voor de biodiversiteit, te ondersteunen in hun missie. Een vakjury heeft Marieke - oprichter van NL Bloeit! - de derde prijs toegekend. 

We zijn bijzonder blij dat de Fondation Yves Rocher op deze wijze haar waardering uitspreekt voor onze inzet voor een duurzame leefomgeving met inheemse flora en het belang erkent van de inheemse wilde bloemen voor de biodiversiteit. Met de geldprijs verbonden aan deze award dient een nieuw project gefinancierd te worden, waar we nu al zin in hebben. 

Open dagen kwekerij

29 februari 2020


Wil je echt werk maken van biodiversiteit, kies dan voor oorspronkelijk inheemse bomen, struiken en planten. Voor de inheemse wilde planten die wij kweken kun je bij ons op de kwekerij terecht op zaterdag 9, 23 en 30 mei. 


Zaterdag 9 mei 2020: Open dag kwekerij ~ informatie en verkoop planten + Kiemkracht 64 (horeca en tuin)

Open: 10:00 tot 16:00 uur

Locatie: Hatertseweg 7a, 6581 KD Malden (Nijmegen-Zuid)


Zaterdag 23 mei 2020: Open dag kwekerij ~ informatie en verkoop planten + Kiemkracht 64 (horeca en tuin)

Open: 10:00 tot 16:00 uur

Locatie: Hatertseweg 7a, 6581 KD Malden (Nijmegen-Zuid)


Zaterdag 30 mei 2020: Open dag kwekerij ~ informatie en verkoop planten + Kiemkracht 64 (horeca en tuin)

Open: 10:00 tot 16:00 uur

Locatie: Hatertseweg 7a, 6581 KD Malden (Nijmegen-Zuid)

Samen werken aan NL Bloeit!


Mensen - jong en oud - vinden bloemen leuk en belangrijk. Als we écht willen werken aan een betere wereld, dan moeten we vooral kinderen inspireren met inheemse flora en fauna. Hiervoor moeten we de natuur met wilde bloemen, bijen, vlinders en vogels naar de kinderen brengen. Het is dus van belang dat er niet alleen maar natuurgebieden ver buiten de stad liggen, waar je met  de auto naar toe moet, maar juist ook in de woonwijken. Daar waar jongeren graag spelen; schoolpleinen, parken en ander openbaar groen.

Bloemenweiden geven een betoverende bloemenrijkdom gedurende maanden en ze vormen de basis van ons land-ecosysteem. Ze zijn een van de belangrijkste bronnen van ons bestaan, maar ook die van heel veel insecten, zoals bijen, vlinders, sprinkhanen, kevers, mieren, kleine zoogdieren en vogels. Hierbij is het van groot belang de juiste inheemse soorten flora te gebruiken, aangezien deze een essentieel onderdeel van de totale biologische diversiteit zijn.


Maar liefst 40% van de wilde planten wordt bedreigd (Rode Lijst) en van alle graslanden is nu nog maar zo'n 2% tot 3% bloemrijk! Er is dan ook steeds minder voedsel - stuifmeel en nectar - beschikbaar. De nectar van bloemen is de allerbelangrijkste voedselbron voor bijen en vlinders. Door het verzamelen van nectar zorgen de bijen en vlinders voor het verspreiden van stuifmeel van de ene bloem naar de andere bloem. Zo zorgen insecten voor de bestuiving en bevruchting van de planten en gewassen, waardoor voor de voedselvoorziening belangrijke, vruchten en zaden kunnen worden gevormd. Het omvormen van de arme monotone graslanden naar duurzame en nectarrijke bloemenweides, bloemrijke bermen en dijken en kruidenrijke akkers geeft een enorme impuls aan de aantrekkelijkheid en veerkracht van onze leefomgeving, zowel in soorten als in aantallen. 


#nlbloeit  #plantenvanhier  #biodiversiteit  #oogopdenatuur  #newdutchwave

Bestel de boeken en steun NL Bloeit!

www.plantenvanhier.nl

+

Bomen en struiken van hier: we verrijken ons landschap

De boeken 'Planten van hier' en 'Bomen en struiken van hier' zijn samen te bestellen. Maak € 54,95 (boeken incl. verzendkosten) over op rekening NL93TRIO0338519149 van stichting NL Bloeit! onder vermelding van 'Planten van hier + Bomen en struiken van hier' + adresgegevens in NL (straat / huisnummer. & postcode / plaats).

Na ontvangst van de betaling wordt de bestelling via Post.nl verzonden.


De opbrengst komt ten goede aan de missie van NL Bloeit!

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u het gebruik van deze cookies.

Accepteren