Moerasspirea

Moerasspirea

(Filipendula ulmaria)

De Moerasspirea is een overblijvende soort die tot de Rozenfamilie (Rosaceae) behoort. Ze kan uitgroeien tot een forse (vertakte) plant met een hoogte van 60-120 cm. De vrij grote bladeren zijn geveerd en aan de onderkant wit tot grijsachtig viltig behaard.  De plant heeft een sierlijke bloei met vele roomwitte bloemtuilen die zijn samengesteld uit talloze kleine bloempjes met veel meeldraden. Ze verspreiden een heerlijke, enigszins honingachtige geur die ook sterk aan amandel doet denken. De bloemen bevatten alleen stuifmeel en de bloeitijd loopt van juni en augustus tot in september. Er komen diverse insectensoorten af op het witachtige stuifmeel: honingbijen, solitaire wilde bijen (groefbijen), hommels, (zweef)vliegen, kevers en dag- en nachtvlinders. Het is ook een waardplant voor een aantal dag- en nachtvlindersoorten, waaronder de Nachtpauwoog (Saturnia pavonia). De plant vermenigvuldigt zich generatief door zaad en vegetatief door haar kruipende horizontale wortelstok. 

Verschillende delen van de plant zijn eetbaar. Het jonge blad kan in gemengde salades worden gebruikt of worden gestoofd. De smaak is komkommerachtig. Ook jonge scheuten kunnen in salades worden verwerkt of op dezelfde manier worden bereid als asperges. Dat geldt ook voor de geurige bloemen die een beetje bitter smaken, maar daarbij ook iets amandel- en honingachtigs hebben.  De bloemen werden aan dranken toegevoegd om er meer aroma aan te geven. En ook het blad heeft een bepaalde geur. Het werd en wordt gebruikt om het bouquet te verfijnen van verschillende alcoholische dranken, bijvoorbeeld port. De smaak van de bloesem is te omschrijven als een kruising tussen vlierbloesem en amandel. 

Moerasspireasiroop als hartversterkertje voor volwassenen: kook zo’n 20 moerasspireabloemen in ongeveer 2 liter water en voeg het sap van een citroen toe. Breng dit langzaam aan de kook en laat het op een laag vuur zo’n 10 minuten pruttelen. Roer het af entoe. Zeef vervolgens het mengsel tot siroop. Bewaar de siroop in de koelkast en gebruik die binnen een week.

Moerasspirea is geschikt voor tuinen met natte tot vochtige plekken of aan de rand van een aangelegde vijver. Ze is zonminnend, maar gedijt ook goed in lichte schaduw. Ze heeft ruimte nodig, want ze kan zich sterk uitbreiden, evenals andere moerasplanten. Moerasspirea is bijvoorbeeld dan ook goed te combineren met zoals Grote kattenstaart, Koninginnekruid, Gewone smeerwortel en Poelruit.


Nederlandse naam: Moerasspirea

Wetenschappelijke naam: Filipendula ulmaria

Familie: rozen


Herkomst: oorspronkelijk inheems

Status: niet bedreigd

Zeldzaamheid: algemeen


Bloeiperiode: juni tot in augustus

Bestuiving: bijen, (zweef)vliegen, vlinders en kevers

Kleur: wit

Hoogte: 60 tot 120 cm

Licht: bij voorkeur zonnig

Voedsel: bodem bij voorkeur matig voedselrijk

Vocht: bodem bij voorkeur licht vochtig

Levensduur: meerjarig, overblijvend

Bladseizoen: zomergroen


Verspreidingsatlas  |  Flora van Nederland  |  Ecopedia

#nlbloeit  #plantenvanhier  #biodiversiteit  #oogopdenatuur  #newdutchwave

Bestel het boek en steun NL Bloeit!

www.plantenvanhier.nl
www.plantenvanhier.nl

Maak € 37,95 (per boek incl. verzendkosten) over op rekening NL93TRIO0338519149 van stichting NL Bloeit!

onder vermelding van 'Planten van hier' + adresgegevens in NL (straat / huisnummer & postcode / plaats).

Na ontvangst van de betaling wordt de bestelling via Post.nl verzonden.


De opbrengst komt ten goede aan de missie van NL Bloeit!