Soorten

Soorten inheemse wilde planten

Selectie gekweekte inheemse planten en struiken

De inheemse wilde planten zijn een van de belangrijkste bronnen van ons bestaan, maar zeker ook die van bijen, hommels, vlinders, vogels, kleine zoogdieren en vele andere soorten insecten. Toch wordt op dit moment maar liefst 40% van de wilde planten in Nederland bedreigd (Rode Lijst) en diverse inheemse soorten zijn inmiddels uitgestorven in Nederland. De oorspronkelijk inheemse (autochtone) planten die in Nederland van nature voorkomen, hebben zich kunnen handhaven en verder verspreiden omdat zij zich optimaal aan de hier heersende klimatologische omstandigheden hebben aangepast. Echter, dat het klimaat aan het veranderen is valt niet te ontkennen, maar de wilde, autochtone bomen, struiken en planten hebben 'de intelligentie' om zich aan te passen aan klimatologische veranderingen, met name vanwege de genetische eigenschappen. 


Voor de juiste zaden werken we samen met Cruydt-Hoeck. Die zaden kweken wij op in onze prachtige kas. De jonge plantjes worden opgepot in biologische en vegetarische potgrond van Bio-Kultura en in 100% composteerbare potten. Water komt van een bron op het terrein. De soorten die wij kweken zijn hieronder - op alfabetische volgorde - afgebeeld en iedere soort heeft een eigen pagina met informatie en beelden. 

Voor advies, ontwerp en realisatie van tuinen en borders met inheemse wilde planten en struiken kun je bij ons terecht. Bezoek aan de kwekerij is op afspraak: Arjan Vernhout  ~  arjan[at]nlbloeit.nl  ~  06 - 38 28 08 17.

30 APRIL EN 1 MEI 2021 STARTEN WE WEER MET OPEN DAGEN 


Hieronder zijn soorten opgesomd per maand, de maand waarin de plant begint met bloeien: 


April: Dagkoekoeksbloem, Daslook, Donkere ooievaarsbek, Gevlekt longkruid en Gewone smeerwortel.

 

Mei: Avondkoekoeksbloem, Beemdkroon, Bevertjes, Bieslook, Brede ereprijs, Echte koekoeksbloem, Engels gras, Geelgroene vrouwenmantel, Gele kamille, Gewoon reukgras, Gewone agrimonie, Gewone bermzegge, Gewone brunel, Gewone margriet, Gewone smeerwortel, Grote centaurie, Kleine pimpernel, Knikkend nagelkruid, Lievevrouwbedstro, Ruige weegbree, Slangenkruid, Veldsalie, Vingerhoedskruid, Weideklokje en Wilde akelei.


Juni: Beemdooievaarsbek, Betonie, Bosandoorn, Boslathyrus, Bosrank, Bosroos, Duifkruid, Egelantier, Geel walstro, Grote kattenstaart, Grote pimpernel, Grote tijm, Heggenrank, Hondsroos, Knoopkruid, Mottenkruid, Paarse morgenster, Peen, Ruig klokje, Sint-Janskruid, Smal fakkelgras, Steenanjer, Vijfdelig kaasjeskruid, Vlasbekje, Wild kattenkruid, Wilde cichorei, Wilde kamperfoelie, Zandblauwtje en Zwarte toorts.

 

Juli: Blauwe knoop, Bosaarbei, Echte guldenroede, Engels gras, Gele morgenster, Grote kaardebol, Hop, Koninginnekruid, Lange ereprijs, Muskuskaasjeskruid, Prachtanjer, Valse salie, Wilde marjolein, Wilde bertram en Zeepkruid.


September: Klimop.

#nlbloeit  #plantenvanhier  #biodiversiteit  #oogopdenatuur  #newdutchwave 

Bestel het boek (3de druk) en steun NL Bloeit!

www.plantenvanhier.nl
www.plantenvanhier.nl

Maak € 32,95 (per boek incl. verzendkosten) over op rekening NL93TRIO0338519149 van stichting NL Bloeit!

onder vermelding van 'Planten van hier' + adresgegevens in NL (straat / huisnummer & postcode / plaats).

Na ontvangst van de betaling wordt de bestelling via Post.nl verzonden.


De opbrengst komt ten goede aan de missie van NL Bloeit!

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u het gebruik van deze cookies.

Accepteren