Ruig klokje

Ruig klokje

(Campanula trachelium)

Ruig klokje behoort tot de Klokjesfamilie (Campanulaceae) en is een overblijvende plant die 60 tot 90 cm hoog kan worden. Vergeleken met bijvoorbeeld Grasklokje, Rapunzelkokje of Groot spiegelklokje is Ruig klokje een wat forsere klokjessoort uit het geslacht Campanula. De bladeren staan verspreid, zijn onregelmatig gezaagd en lopen spits toe. Verder zijn ze aan de voet hartvormig en (ruw) behaard. De onderzijde van het blad is lichter van kleur dan de bovenkant. De rechtopstaande stengel heeft scherpe kanten en is ruig behaard. De klokvormige bloemen staan in lange bebladerde trossen of pluimen en zijn mooi diepblauw tot lila van kleur. Soms komt ook een witte bloemkleur voor. De bloemen zijn van binnen wit behaard. Voor de plant in bloei komt, groeit ze vrij onopvallend tussen het groen.

Het is een echte zomerbloeier, waarvan de bloeitijd ligt in de maanden juli en augustus. De plant heeft een (vertakte) penwortel en het zaad kan meerdere jaren kiemkrachtig blijven. Ruig klokje groeit op licht vochtige, schrale tot enigszins voedselrijke bodems die wat humus- en kalkhoudend zijn in lichte schaduw tot halfschaduw. In voedselrijke bodem kan de plant vrij droge grond goed doorstaan. De plant is bijvoorbeeld goed te combineren met Wilde akelei, Knoopkruid, Lange ereprijs, Wilde bertram, Beemdkroon, Betonie, Gewone brunel en Gewone bermzegge

De bloemen bevatten nectar en witachtig stuifmeel. Ze worden voornamelijk bestoven door hommels en wilde bijen, zoals Grote bladsnijder, Grote en Kleine klokjesbij en Klokjesdikpoot. Ook vlinders komen op de nectar af. Ruig klokje is de waardplant van onder andere Boksbaardvlinder, Gele granietuil en Klokjesdwergspanner.


Nederlandse naam: Ruig klokje

Wetenschappelijke naam: Campanula trachelium

Familie: klokje


Herkomst: oorspronkelijk inheems

Status: niet bedreigd

Zeldzaamheid: vrij zeldzaam


Bloeiperiode: juni tot en met augustus

Bestuiving: wilde bijen (met name hommels)

Kleur: blauwviolet, lila

Hoogte: 60 tot 90 cm

Licht: bij voorkeur licht tot halfschaduw

Voedsel: bij voorkeur matig voedselrijk

Vocht: bodem bij voorkeur licht vochtig

Levensduur: meerjarig, overblijvend

Bladseizoen: zomergroen


Verspreidingsatlas  |  Flora van Nederland  |  Ecopedia

#nlbloeit  #plantenvanhier  #biodiversiteit  #oogopdenatuur  #newdutchwave

Bestel het boek en steun NL Bloeit!

www.plantenvanhier.nl
www.plantenvanhier.nl

Maak € 37,95 (per boek incl. verzendkosten) over op rekening NL93TRIO0338519149 van stichting NL Bloeit!

onder vermelding van 'Planten van hier' + adresgegevens in NL (straat / huisnummer & postcode / plaats).

Na ontvangst van de betaling wordt de bestelling via Post.nl verzonden.


De opbrengst komt ten goede aan de missie van NL Bloeit!