Beemdooievaarsbek

Beemdooievaarsbek

(Geranium pratense)

Beemdooievaarsbek is een overblijvende vaste plant uit de ooievaarsbekfamilie (Geraniaceae). De botanische naam Geranium is afgeleid van het Griekse woord geranos, wat kraanvogel betekent en betrekking heeft op de vrucht van de plant die lijkt op de snavel van een kraanvogel. Het is een zeer aantrekkelijke borderplant, rijkbloeiend met intens blauwe bloemen. De plant kan 30 tot 90 cm hoog worden. De prachtige grote geaderde bloemen van 1,5 tot 3 cm staan vaak per twee bijeen en zijn helderblauw tot lilablauw van kleur. Het is een zomerbloeier, waarvan de bloei valt in de maanden juni en juli. Als je de plant direct na de bloei snoeit loopt deze opnieuw uit voor herbloei in het najaar.

De zaadverspreiding van deze plant is speciaal. De zaden zitten in een soort snavels die bij rijping droog worden. Deze snavels komen door uitdroging onder spanning te staan en veren omhoog. De zaden komen hierdoor los uit hun omhulsel en worden weggeslingerd tot wel meer dan twee meter van de moederplant. Voor het opkweken uit zaad is het raadzaam de zaden licht te schuren tussen twee velletjes fijn schuurpapier. Zo krijgt je een snellere ontkieming. 

Beemdooievaarsbek groeit op vochthoudende tot enigszins natte bodems die (matig) voedselrijk zijn en een beetje zuur tot kalkhoudend. Dit kan zand, klei, leem of zavel zijn. Het is een zonminnende soort die ook lichte schaduw verdraagt. De plant is bijvoorbeeld goed te combineren met Beemdkroon, Boslathyrus, Gewone brunel, KnoopkruidGewone margriet, Muskuskaasjeskruid, Wilde marjolein, Wilde cichorei, Zwarte toorts en Duifkruid.

De bloemen bevatten nectar met een suikergehalte van wel 55% tot 70% en ook stuifmeel. Beide worden verzameld door met name wilde bijen, waaronder zand- en groefbijen en diverse soorten hommels, maar ook bestoven door zweefvliegen en dag- en nachtvlinders. De helderblauwe bloem bevat behalve een voor ons zichtbaar helder blauw ook een ultraviolette kleur die bijen aantrekt. Geranium soorten zijn waardplanten (voedselplanten) voor diverse soorten Blauwtjes (waaronder Bruin blauwtje) en Bonte beer (Callimorpha dominula).


Nederlandse naam: Beemdooievaarsbek

Wetenschappelijke naam: Geranium pratense

Familie: ooievaarsbek


Herkomst: oorspronkelijk inheems

Status: niet bedreigd

Zeldzaamheid: vrij zeldzaam


Bloeiperiode: juni tot en met augustus

Bestuiving: wilde bijen, vlinders en (zweef)vliegen

Kleur: blauw, violet

Hoogte: 30 tot 75 cm

Licht: bij voorkeur zonnig (volle zon)

Voedsel: bodem bij voorkeur matig voedselrijk

Vocht: bodem bij voorkeur licht vochtig

Levensduur: meerjarig, overblijvend

Bladseizoen: zomergroen

Eetbare delen: blad, bloem, zaad


Verspreidingsatlas  |  Ecopedia

#nlbloeit  #plantenvanhier  #biodiversiteit  #oogopdenatuur  #newdutchwave

Bestel het boek en steun NL Bloeit!

www.plantenvanhier.nl
www.plantenvanhier.nl

Maak € 37,95 (per boek incl. verzendkosten) over op rekening NL93TRIO0338519149 van stichting NL Bloeit!

onder vermelding van 'Planten van hier' + adresgegevens in NL (straat / huisnummer & postcode / plaats).

Na ontvangst van de betaling wordt de bestelling via Post.nl verzonden.


De opbrengst komt ten goede aan de missie van NL Bloeit!