Bosaardbei

Bosaardbei

(Fragaria vesca)

Bosaardbei is een overblijvende plantensoort die deel uitmaakt van de Rozenfamilie (Rosaceae). Ze is een van de kleinste vertegenwoordigers van deze familie. Het is een laagblijvende plant die tot 30 cm hoog kan worden. De bladeren zijn drietallig, aan de onderkant (dof) zilverachtig behaard en ze staan op lange stengels. De bladrand is gezaagd. De bloempjes (kroonblaadjes) zijn wit, terwijl de meeldraden en de stamper geel gekleurd zijn. De bloei van Bosaardbei valt in mei en juni, maar ze kan langer bloeien, tot in de herfst en dan draagt ze naast bloemen tegelijkertijd ook vruchtjes. De aardbeitjes (schijnvruchtjes) zijn helderrood en aan de buitenkant zitten de zaadjes. De geur en de smaak zijn aromatisch kruidig zoet. Met haar stengeluitlopers kan ze vele nieuwe planten maken en hele tapijten vormen. Bosaardbei heeft voorkeur voor een niet te droge, kalkhoudende of leemachtige bodem (zand, leem en lichte klei) die enigszins voedselarm tot enigszins voedselrijk is en niet zuur.

De bloemen worden bezocht door honingbijen en wilde solitaire bijen, metname Groefbijen en Zandbijen, die op het stuifmeel en de nectar afkomen. Daarnaast ook door (zweef)vliegen en hommels. De witte bloemkleur is zichtbaar voor mensen. Door dit wit wordt een voor de bijen zichtbaar blauwgroen licht uitgezonden dat hen naar de bloem leidt. Het geel van de meeldraden en de stamper blijft voor de insecten als geel zichtbaar. Bosaardbei is waardplant voor de Aardbeivlinder (Pyrgus malvae).

Bosaardbei is een sterke en aantrekkelijke plant die langdurig bloeit. Goed toepasbaar als lage, vaak groenblijvende bodembedekker voor plaatsen in de lichte schaduw tot halfschaduw op niet te droge grond. Op een vochthoudende bodem gedijt Bosaardbei ook goed op een wat zonniger plek. De aardbeitjes zijn geurig en smaken kruidig zoet. De plant vermeerdert zich voornamelijk door stengeluitlopers waarmee ze zich flink kan uitbreiden. De plant is bijvoorbeeld goed te combineren met soorten als Lievevrouwebedstro, Gevlekt longkruidBosandoorn, BetonieRuig klokje, Valse salie, Wilde akelei of tussen struiken zoals Sporkehout en Wilde kamperfoelie en onder wilde rozen, zoals Bosroos en Hondsroos


Nederlandse naam: Bosaardbei

Wetenschappelijke naam: Fragaria vesca

Familie: rozen


Herkomst: oorspronkelijk inheems

Status: gevoelig

Zeldzaamheid: algemeen, sterk achteruitgegaan


Bloeiperiode: mei tot juli

Bestuiving: wilde bijen, (zweef)vliegen en andere insecten

Kleur: wit

Hoogte: 10 tot 30 cm (bodembedekker)

Licht: bij voorkeur licht

Voedsel: bodem bij voorkeur voedselarm

Vocht: bodem bij voorkeur matig droog tot licht vochtig

Levensduur: meerjarig, overblijvend

Bladseizoen: groenblijvend

Eetbare delen: blad, bloem en vrucht


Verspreidingsatlas  |  Flora van Nederland  |  Ecopedia

#nlbloeit  #plantenvanhier  #biodiversiteit  #oogopdenatuur  #newdutchwave 

Bestel het boek en steun NL Bloeit!

www.plantenvanhier.nl
www.plantenvanhier.nl

Maak € 37,95 (per boek incl. verzendkosten) over op rekening NL93TRIO0338519149 van stichting NL Bloeit!

onder vermelding van 'Planten van hier' + adresgegevens in NL (straat / huisnummer & postcode / plaats).

Na ontvangst van de betaling wordt de bestelling via Post.nl verzonden.


De opbrengst komt ten goede aan de missie van NL Bloeit!