Grote centaurie

Grote centaurie

(Centaurea scabiosa)

Grote centaurie is een lid van de Composietenfamilie (Asteraceae). Het is een overblijvende plant die ruw aanvoelt en een hoogte van 30 tot 100 cm kan bereiken. De donkergroene, enigszins leerachtige bladeren zijn veervormig verdeeld. De stengels zijn kantig en ruw en kunnen bovenaan vertakt zijn. Verder heeft de plant een forse, enigszins verhoute wortelstok. De roodpaarse bloemhoofdjes zijn tamelijk groot en aan de buitenrand zitten nog trompetvormige bloempjes die niet vruchtbaar zijn. Hierdoor oogt de bloem nog groter en oefent ze nog meer aantrekkingskracht uit op insecten. Grote centaurie bloeit rijk en langdurig van juni tot september. Aan de zaden (nootjes) zitten mierenbroodjes die mieren aantrekken. Die zorgen voor verdere verspreiding van de plant. Als de vruchtjes rijp zijn komen de Putters om de hoofdjes te plunderen.

Grote centaurie heeft een voorkeur voor een zonnige standplaats op drogere, kalkhoudende tot kalkrijke bodems die voedselarm tot matig voedselrijk zijn. Ze maakt ook deel uit van de plantengemeenschap Kalkrijke kamgrasweiden (Galio-Trifolietum).

Het is een fraaie en sterke insectenplant voor de siertuin, ook vanwege de uitbundige en langdurige bloei. Ze zaait zich ook gemakkelijk uit. Daarnaast kan de plant zich ook vegetatief uitbreiden door korte uitlopers aan het wortelstelsel. De plant is bijvoorbeeld goed te combineren met Knoopkruid, Wilde marjolein, Gewone margriet, Zeepkruid, DuifkruidBeemdkroon, Zwarte toorts, Echte guldenroede en ook met wilde rozen zoals Egelantier, Hondsroos en Viltroos.

De Grote centaurie heeft nectar en vuilwit stuifmeel en wordt graag bezocht door vlinders, zoals de Moerasparelmoervlinder, Knoopkruidparelmoervlinder en Distelvlinder. De plant is ook bijzonder geliefd bij diverse soorten wilde bijen, met name: Breedbandgroefbij, Akkerhommel, Aardhommel, Rode koekoekshommel, Steenhommel, Groefbijen, Pluimvoetbij, Roodpotige groefbij en Gewone geurgroefbij. 


Nederlandse naam: Grote centaurie

Wetenschappelijke naam: Centaurea scabiosa

Familie: composiet


Herkomst: oorspronkelijk inheems

Status: niet bedreigd

Zeldzaamheid: zeldzaam


Bloeiperiode: juni tot en met augustus

Bestuiving: wilde bijen, (zweef)vliegen en kevers

Kleur: paars, violet

Hoogte: 50 tot 100 cm

Licht: bij voorkeur zonnig

Voedsel: bij voorkeur voedselarm

Vocht: bodem bij voorkeur droog tot licht vochtig

Levensduur: meerjarig, overblijvend

Bladseizoen: zomergroen

Eetbare delen: bloem


Verspreidingsatlas  |  Flora van Nederland  |  Ecopedia

#nlbloeit  #plantenvanhier  #biodiversiteit  #oogopdenatuur  #newdutchwave

Bestel het boek en steun NL Bloeit!

www.plantenvanhier.nl
www.plantenvanhier.nl

Maak € 37,95 (per boek incl. verzendkosten) over op rekening NL93TRIO0338519149 van stichting NL Bloeit!

onder vermelding van 'Planten van hier' + adresgegevens in NL (straat / huisnummer & postcode / plaats).

Na ontvangst van de betaling wordt de bestelling via Post.nl verzonden.


De opbrengst komt ten goede aan de missie van NL Bloeit!