Knikkend nagelkruid

Knikkend nagelkruid

(Geum rivale)

Knikkend nagelkruid is een zeer zeldzame inheemse overblijvende plant uit de rozenfamilie (Rosaceae). Lang geleden groeide ze uitbundig in het laatste min of meer oorspronkelijke oerbos - het Beekbergerwoud: een uniek moerasbos van duizenden jaren oud. Van nature groeit ze graag op voedselrijke en een beetje vochtige locaties met zon of halfschaduw. In Nederland wordt ze sinds kort aangeplant om de zeer kleine oorspronkelijke populaties te versterken (zie Floron magazine Planten nr. 14). Dit is nodig om haar een kans te geven te overleven in het Nederlandse landschap, aangezien ze het niet meer op eigen kracht kan.

Haar Nederlandse naam dank ze aan de knikkende bloemen. Geum is afgeleid van Geuein (Grieks) en betekent "proeven of genieten van". Dit in verband met de aromatische wortelstok die etherische olie bevat en een beetje naar kruidnagel ruikt. In het Engels wordt ze ook wel Indian chocolate genoemd, omdat de inheemse bevolking van Amerika een soort chocoladedrank van mij maakte.

Ze wordt zo’n 20 tot 40 cm hoog en het blad is wintergroen. Ze bloeit van mei tot juli en terugknippen na de bloei geeft kans op herbloei. De prachtige oranjeroze bloemen hebben net zo’n lekker hip sorbettintje die de grootbloemige, gekweekte zusjes Geum “Mai tai” en “Leonard’s variety” zo populair maakt. De bloemen van de wilde Geum rivale zijn iets subtieler maar niet minder mooi, en goed toegankelijk voor insecten. Het zijn vooral metselbijen en diverse soorten hommels die de bloemen bezoeken, zoals Akkerhommel, Grashommel, Boshommel en de Veldhommel.

Je kunt haar gemakkelijk in de tuin houden, bij de tuinvijver of in gedeeltelijk beschaduwde borders op voedzame bodem. Op een goede plek in de tuin waar ze zich prettig voelt, kan ze geleidelijk uitbreiden. De plant is bijvoorbeeld goed te combineren met Maarts viooltjeWilde akelei, Bosaardbei, Bosandoorn, LievevrouwebedstroBeemdooievaarsbek, Ruig klokje en Betonie.


Nederlandse naam: Knikkend nagelkruid

Wetenschappelijke naam: Geum rivale

Familie: rozen


Herkomst: oorspronkelijk inheems

Status: Rode Lijst: kwetsbaar

Zeldzaamheid: zeer zeldzaam


Bloeiperiode: mei tot oktober

Bestuiving: bijen

Kleur: geel, geel-roze, oranje

Hoogte: 20 tot 45 cm

Licht: minimaal schaduw, bij voorkeur licht

Voedsel: bodem bij voorkeur 'matig voedselrijk'

Vocht: bodem minimaal 'vochtig', maximaal 'nat'

Levensduur: meerjarig, overblijvend

Bladseizoen: overwinterendgroen


Verspreidingsatlas  |  Ecopedia

#nlbloeit  #plantenvanhier  #biodiversiteit  #oogopdenatuur  #newdutchwave

Bestel het boek en steun NL Bloeit!

www.plantenvanhier.nl
www.plantenvanhier.nl

Maak € 37,95 (per boek incl. verzendkosten) over op rekening NL93TRIO0338519149 van stichting NL Bloeit!

onder vermelding van 'Planten van hier' + adresgegevens in NL (straat / huisnummer & postcode / plaats).

Na ontvangst van de betaling wordt de bestelling via Post.nl verzonden.


De opbrengst komt ten goede aan de missie van NL Bloeit!