Bostuin Jolanda

Jolanda's (bos)tuin

Inheemse wilde plantentuin

Jolanda's (bos)tuin was tot 2019 erg traditioneel ingericht met buxushaagjes, ‘fairy' rozen en diverse hortensias. In 2017 was het voor het eerst goed zichtbaar dat de rupsen van de buxusmot en de buxusschimmel de overhand kregen met als gevolg nagenoeg dode buxushaagjes. In dezelfde periode kwam er meer aandacht voor tuinieren met inheemse wilde planten en de keuze was dan ook snel gemaakt. Ik wilde gifvrije tuinplanten die goed zijn voor allerlei dieren - met name insecten - en die het in mijn tuin goed zouden doen qua bodem, licht en vocht. Dat wilde ik goed doen en besloot de vrij saaie traditionele beplanting te vervangen voor een weelde aan inheemse wilde planten en struiken (ook wel New Dutch Wave genoemd). 

De bodem hier is vooral zanderig en aan de randen van de tuin staan grote Zomereiken en Beuken en dat geeft vrij veel schaduw. Waar de borders overgaan in de bostuin zijn diverse struiken aangeplant, zoals Wilde appel, Sporkehout, Wilde lijsterbes, Gelderse roos, Gewone vlier, Mispel, Bosroos en Wilde kamperfoelie. Bij de aanplant van de inheemse wilde struiken en planten is een bodemverbeteraar met micro-organismen gebruikt, waardoor de bodemstructuur en de beworteling van de planten verbeteren. 

De aanplant is in juni 2019 uitgevoerd en ondanks de warme en droge zomers is er weinig water gegeven. Nu groeien en bloeien er veel soorten wilde planten zoals Veldsalie, Wilde marjolein, Zeepkruid, Grote tijm, Steenanjer, Beemdooievaarsbek, Avondkoekoeksbloem, Wilde akelei, Gevlekt longkruid, Ruig klokje, Gele kamille, Lange ereprijs, Zwarte toorts, Geel walstro, Sint-Janskruid, Beemdkroon, Duifkruid, Kattendoorn, Valse salie, Boslathyrus, Vingerhoedskruid, Bosandoorn, Bosaardbei, Lievevrouwebedstro,  Maarts viooltje en ook de Prachtanjer.

In dit gebied leven nog zeldzame wilde bijen, zoals de Knautiabij en in juli als de schemer is ingevallen ga ik op het terras zitten genieten tussen de heerlijke geurende Wilde marjolein en Grote tijm - die ze ook graag gebruikt bij het koken van het diner - en de tientallen vuurvliegjes die hier rondvliegen.

#nlbloeit  #plantenvanhier  #biodiversiteit  #oogopdenatuur  #newdutchwave 

Bestel het boek (5de druk) en steun NL Bloeit!

www.plantenvanhier.nl
www.plantenvanhier.nl

Maak € 37,95 (per boek incl. verzendkosten) over op rekening NL93TRIO0338519149 van stichting NL Bloeit!

onder vermelding van 'Planten van hier' + adresgegevens in NL (straat / huisnummer & postcode / plaats).

Na ontvangst van de betaling wordt de bestelling via Post.nl verzonden.


De opbrengst komt ten goede aan de missie van NL Bloeit!